«پوکی استخوان»،«چاقی»، «مشکلات اسکلتی و عضلانی» دانشآموزان به دلیل تغییر سبک زندگی خانوادههای ایرانی چالشی است که در سالهای اخیر بارها مسئولان آموزش و پرورش زنگ خطر آن را به صدا درآوردهاند.
اگر چه ۱۹سال پیش برای حل این معضل توزیع رایگان شیر در مدارس را برای نخستین بار به طور آزمایشی برای ۴۲۰ هزار دانشآموز اجرا شد اما صحبتهای دیروز رئیس دانشگاه ایلام که از اهمیت طرح «پایش سلامت جسمانی» به ایسنا گفتهبود و مدعی شده بود برخی از دانشجویان حتی از انجام یک پرش ساده هم عاجزند، نشان از این دارد که این مشکل همچنان ادامه دار است. آمارها نیز نشان میدهند که در سالهای اخیر بازهم ایرانیان با مشکلات جسمانی مانند پوکی استخوان، کوتاهی قد، مشکلات دهان و دندان و مسائلی از این قبیل دست و پنجه نرم میکنند که بیشک نمیتوان نقش تغذیه را در نقصها و ناتوانیهای جسمانی افراد یک جامعه نادیده گرفت.
سرانجام طرح توزیع رایگان شیر در مدرسهها در سال ۱۳۸۰ به طور رسمی اجرا شد که در پی آن، یکمیلیون و ۲۰۰هزار دانشآموز شیر رایگان دریافت کردند. این طرح که با هدف کاهش سوءتغذیه و جلوگیری از شیوع بیماری پوکی استخوان بهویژه در مناطق کمبرخوردار و محروم طراحی شده است، از مدارس ابتدایی شهر تهران آغاز و بهتدریج توسعه یافت تا امروز فراز و نشیبهای بسیاری را پشت سر گذاشتهاست.
سال گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تصویب لایحه بودجه سال جاری ۲۰۰ میلیارد تومان به منظور توزیع رایگان شیر مدرسه تصویب و به دولت ابلاغ کردند، این موضوع وقتی مهم میشود که بدانیم در دو سال ۹۶ و ۹۷ چنین ردیفی در بودجه در نظر گرفته نشده بود. درباره این موضوع بشیر خالقی دبیر کمیسیون بهداشت و درمان به خبرنگار فراز میگوید که اساسا توزیع رایگان شیر در مدارس قانون است و به صورت لایحهای از دولت آمدهاست. هنگامی که لایحه کلان است اعتبار خاص لازم دارد.
او ضمن اشاره به این که توزیع شیر در مدارس هماهنگی سه وزارتخانه «جهاد و کشاورزی»، «صنعت، معدن و تجارت» و «آموزش و پرورش» را میطلبد، میگوید که درسالهای گذشته توزیع شیر در مدارس با ناهماهنگیهایی درگیر بود. وزارت آموزش و پرورش همیشه با کمبود اعتبار مواجه میشد و هر دو سه ماه یکبار در مدرسهها شیر توزیع میشد که امید است با تخصیص بودجه برای این مسئله مهم مشکلات برطرف شود. او درباره اولویتبندی استانها برای دریافت شیر میگوید: «همیشه مناطق محروم بر دیگر مناطق ارحجیت دارد».
خالقی درباره نظارت بر نحوه اجرا این لایحه میافزاید: «در بودجهای که برای هر مسئلهای تعریف میشود، مبلغی نیز برای نظارت بر اجرای امر مورد نظر در نظر گرفته میشود. مسئولیت این موضوع با دیوان محاسبات است که باید مراقب باشد بودجه به موقع و در مکانهای مناسب هزینه شود. این نهاد زیرمجموعه مجلس است.» او از نهاد دیگری که مسئولیت نظارت بر عملکرد توزیع شیر در مدارس را دارد نیز یاد میکند و میگوید: «سازمان بازرسی زیرمجموعه قوه قضائیه است و باید به دادرسی،شکایت و تخلفاتی که در این باره صورت گرفته رسیدگی کند».
اهمیت مصرف شیر میان کودکان موضوعی جهانی است و حتی در بیشتر کشورهای عضو فائو، روز جهانی «شیر مدارس» جشن گرفته میشود. در ایران نیز با وجود آنکه فقر گستردگی دهههای ۴۰ و ۳۰ را ندارد، ولی در جامعه ما کودکان زیادی هستند که تغذیه مناسب ندارند و برنامه تغذیه رایگان در مدارس، میتواند بخشی از نیاز آنها را به مواد غذایی تامین کند.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟